darpa-gremlins-24-march-2016   Агенцията за перспективни отбранителни разработки на Министерството на отбраната на САЩ DARPA показа преди дни видео от изпитанията на най-новите и перспективни безпилотни бойни дронове, наречени „Гремлин“ (дух от английския фолклор). Пълноценните изпитания на безпилотните апарати ще започнат през 2019 г., а сега бе показано няколкосекундно видео, на което се вижда как безпилотните апарати се пускат от борда на транспортен самолет С-130 „Херкулес“, летят, а след това с помощта на специално устройство се прехващат и връщат на борда. - (видео).

Успехът идва, след като през април тази година DARPA предостави на компанията Dynetics 38,6 млн. долара за разработването на система за въздушно прехващане на дроновете. Изискването е към 2020 г. американската армия вече да има на въоръжение първите работоспособни „Гремлини“, които да използват самолетите „Херкулес“ в качеството на въздушни авионосци. По думите на Тим Китър – завеждащ програмата „Гремлин“ в DARPA, безпилотните апарати ще бъдат оборудвани с най-различни датчици и ще могат да работят заедно в рояк. Потенциалът им е огромен, смята Титър. Според описанието на проекта с помощта на безпилотните самолети с въздушно базиране армията на САЩ ще се бори по-успешно със системите за ПВО, да води разузнаване и да унищожава наземни цели. Идеята на въздушното базиране е да се увеличи радиусът на действие на апаратите и да се осигури внезапност на евентуалния удар, при който неизползваните боеприпаси да се завърнат на бодна. Освен това по този начин дори обикновени транспортни самолети ще бъдат превърнати в мощни оръжейни комплекси с различно предназначение.
САЩ не за пръв път използват въздушни авионосци, припомня сайтът warpost.ru. След Втората световна война те са използвали бомбардировачи Б-36, оборудвани с пилони за закрепване на миниатюрни изтребители XF-85 „Гоблин“, които да защитават ударната машина от противникови изтребители над целта. DARPA не крие, че е използвало близо 70-годишните разработки, за да реализира сегашния проект за системата „Гремлин“. Името й е пряка заемка от разказа за деца на Роалд Дал „Гремлините“ от 1942 г., в който духовете унищожават самолети, защото домът им е бил унищожен при строителството на авиозавод. По-късно те се помиряват с британците и заедно воюват срещу нацистка Германия, припомня warpost.ru./komandos.start.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!