vodorodni-avtomobili-620x465    Удобни, лесни за управление, безшумни и без да отделят никакви вредни емисии. Това са водородните автомобили, които десетки столичани можеха да тестват до НДК.

Ивайло Бонев – образователен център „Технократи“:

„Всъщност тук концепцията е следната – имаме горивна клетка на автомобила. Отгоре свободно влиза кислород, а от тези, батерии, които виждате, се подава водорода. И съответно вътре в клетката има една пластина, която е платинена, която позволява на протоните от водорода да преминават, а електроните – не. И съответно електроните се хващат, и се изпращат към двигателя или батерията, за да могат да бъдат използвани по-късно или в момента за добиване на електричество“.

Големият плюс на водорода като гориво е, че той е в голямо количество – все пак е най-разпространеният елемент в природата. Минусът е, че винаги е в съединение и добиването му все още е трудоемко и скъпо. Но учените вече работят по развиването на технологиите, за да направят процеса по-лесен и евтин. Българската държава също работи в тази сфера. За следващите 3,5 години МОН е предвидило финансиране от 7.3 млн лева на такива изследвания. Плюсовете на водородните коли обаче все още не могат да преодолеят минусите – свързани най-вече с цената и липсата на инфраструктура за зареждане. Според зам.-министъра на транспорта Ангел Попов обаче водородните автомобили ще поевтинеят в близките години, а държавата се ангажира до 2025 година да изгради 10 станции за зареждане на водород.

Ангел Попов – зам.-министър на транспорта:

„Това е идеята – горивото, което ще консумира този автомобил, да бъде на цена много по-изгодна, отколкото един конвенционален автомобил“.

В момента водородни автомобили се произвеждат само от японски компании. До 2025 година обаче и европейските автомобилни концерни ще започнат масово производство, заяви изпълнителният директор на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ – публично-частно партньорство между ЕК, европейската промишленост и научноизследователската общност – Барт Биебуйк. Той гарантира и че тези автомобили са абсолютно безопасни.

Барт Биебуйк – изпълнителен директор на Съвместното предприятие:

„Горивни клетки и водород“ При един от тестовете стреляхме с автомат по резервоара. Уверявам ви, че нищо не се случи. Той е изграден от въглеродни нишки. Виждаше се как куршумът е навлязъл леко навътре, но после – обратно навън, Когато проверихме и под микроскоп това място, се видя, че няма никакво пропукване. Така че имаме 100%-ова гаранция, че този тип резервоар е абсолютно безопасен“.

България има огромен потенциал в добиването на енергия от възобновяеми източници и трябва да го използва, за да намали въглеродните емисии от транспорта, смята Барт Биебуйк. Той, евродепутатът Петър Курумбашев и заместник-министърът на транспорта Ангел Попов демонстрираха и колко екологични са автомобилите, движещи се на водород.

Петър Курумбашев – евродепутат:

„Мога да кажа, че пиете една вода около 35-37 градуса, с много добри качества“.

Предимствата на водородните технологии ще бъдат представени и в Стара Загора и Благоевград на 30 и 31 май./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!