NZOK_fdd4f_450x4501    С персоналния идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП), издаден за фирмено ползване, не могат да се разглеждат пациентски досиета на служители на фирмата.

Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод изразено притеснение на пациентска организация. Вчера на официалния сайт на касата беше публикувана информацията, че здравноосигурените вече ще могат да разглеждат пациентските си досиета с ПИК на НАП, която породи притеснението.

„Подобно твърдение не отговаря на истината. Когато ПИК на НАП е издаден на физическо лице, той се идентифицира с личния идентификатор на гражданина, а когато е издаден за фирмено ползване, той се идентифицира с ЕИК/Булстат на фирмата“, отбелязват от здравната каса.

С новата функционалност се улесняват около 400 хиляди граждани, които имат ПИК на НАП. Те няма да заявяват и получават отделен код от районните здравноосигурителни каси или електронен подпис, ако желаят да разгледат своето пациентско досие./dnevnik.bg/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!