Скоро ще бъдат обявени разкрития за корупция срещу магистрат, обещание от Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран от news.lex.bg

Шефът на антикорупционния орган Пламен Георгиев © Велко Ангелов

Шефът на антикорупционния орган Пламен Георгиев
© Велко Ангелов

По думите му цялата база данни, събирана от различните институции, които влязоха в новия мегаорган, съдържа много информация за различни хора.       “Ние трябва да я скрепим с още данни и да я „облечем“ в законова форма. Сигнали и информация има много, но явно досега не са се получавали задоволителни конкретни резултати по отделните случаи, защото е трудно да се съберат годни доказателства за тези деяния. Но това е нашата работа“, каза Георгиев и подчерта, че по един от случаите са напреднали много и скоро може да се очакват разкрития срещу магистрат.

Той подкрепя и предложените промени в Правилника за приложението на Закона за ДАНС, с които агенти ще могат да заемат длъжности на прикритие не само в държавната администрация, във фирмите, но и в свободните професии. Георгиев обвърза тези промени с инкриминирането на корупцията в частния сектор и каза, че предложените нови правомощия на ДАНС са необходими за ефективна борба с корупция.

„При положение че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. Ако няма такива агенти, откъде ще се получава информация за корупция. Щом законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази“, каза шефът на антикорупционната комисия.

От началото на годината комисията е успяла да отнеме незаконно придобито имущество за 4 млн. лева, отчете председателят ѝ и добави, че запорираното имущество е за десетки милиони. Пламен Георгиев каза още, че след приемане на устройствения правилник на комисията във всеки апелативен регион в страната ще бъде назначен техен представител./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!