rui-2016-izkachvane-19-2081-1000x0За първи път масовото изкачване на връх Руй от българската му страна, което е на 23 юни, ще се осъществи по три маршрута – от Зелениград, Забел и Ломница. Това съобщават от трънското туристическо дружество. Началото на похода и от трите пункта е в 10.00 ч. Община Трън ще подсигури автобус, който ще тръгне в 09.00 от центъра на града и ще превози желаещите до село Забел. На всеки от маршрутите ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост.
Тази година ще има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. С цел избягване на неудобството от съвместно изкачване на хора и автомобили, движението на джиповете ще бъде забранено от 10.00 ч. до 13.00 ч. За реда на движението ще следят патрули на гранична полиция. МПС могат да се качват към хижата в интервала от 08.30ч. до 10.00ч. и след 13.00 часа.
За всеки от участниците в изкачването община Трън ще осигури боб чорба, която ще се раздава на хижа „Руй“.
Международно туристическо изкачване на връх Руй тази година е под мотото „Традиция за бъдеще“ . Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Изкачването е ежегодно и се провежда за девети път.

Върхът е изграден от палеозойски гранити и гранодиорити и е затревен. Лесният достъп до него дава възможност на много хора да се насладят на великолепната гледка, която се разкрива от него. На юг се разстила Знеполе, през което блести светла ивица на река Ерма, а още по на юг е разположен планинският лабиринт на Краище. На югоизток в далечината се очертава планина Рила. На североизток се виждат планинските била на Старопланинските дялове, а на изток се очертава куполът на Витоша. Изключително красива е гледката към нощна  София  при добра видимост. Северозападно от върха е проходът Дъсчен кладенец.

Връх  Руй  е  висок  1706  метра.

No comments yet... Be the first to leave a reply!