Сн, kaldata.com

Сн, kaldata.com

Пентагонът провежда секрени изследвания, за да създаде изкуствен интелект, способен да намира ядрени оръжия по света, скрити от широката общественост, и да проследява подготовката за пускове на ядрени ракети, предаде Reuters.
От информационната агенция твърдят, че мнозина американски служители потвърдиха тази информация.
Данни в детайли за тази програма не се публикуват, въпреки че съществуването й е обозначено като „Practically untranslatable gibberish“ („Практически непреводима безсмислица“), съдържащи се в последния бюджет на DoD.
Според източниците на агенцията, ако изпълнението на програмата бъде успешно, военните компютри ще могат да обработват огромно количество недостъпна информация за хората (например сателитни снимки), за да намерят някакви признаци за подготовка на ядрен пуск във всеки регион на Земята.
Ранното откриване ще даде време на дипломатите да намерят решение за потенциален конфликт, а на военните – да се подготвят за унищожаване на ракетата още преди пуска или за нейното прихващане.
Според агенцията през 2018 г. финансирането на тази програма ще нарасне 3 пъти и ще достигне 83 млн. US$. Според един от източниците тази сума ще включва разходи за проследяване на дейностите в ядрените съоръжения в Северна Корея.
Други източници заявиха, че първата версия на системата вече се тества, но все още има много недостатъци.
Експерти, интервюирани от репортерите на Reuters, отбелязаха, че основание за съществуването на такава система има, въпреки това е необходимо да се гарантира, че окончателното решение за разрешаване на идентифицирания проблем ще бъде прието не от машините, а от хората./pan.bg/

Автор: М. Генов

No comments yet... Be the first to leave a reply!