Против съм АЕЦ „Белене“ заради сеизмичната зона и риска. Цялата дискусия за проекта се случва след земетресението във Вранча. Тази площадка може да бъде подложена на няколко сеизмични активности. Едната е във Велико Търново. Най-опасния фактор е огнището във Вранча. Сеизмичната вълна се насочва на юг. Това каза проф. Георги Касчиев по БТВ.

Проф. Георги Касчиев

Проф. Георги Касчиев

Този въпрос ще бъде поставен. Ще се намерят фактори в Европа, които няма да разрешат да се построи ядрена централа със сеизмичен риск за площадката. Един депутат от ГЕРБ каза, че има риск, но той бил добре пресметнат. Цялата почва под корпусите се изгребва, слага се възглавница от чакъл. Около нея се правят водонепропускливи завеси, дълбоки 16 метра. Отдолу се правят дренажни системи. Идва 2009 година и  всичко се разрушава до основите.  И се зарязва. Зимата тогава се наводни. Борисов застава там и каза, че това е гьол. До него е сеизмичната възглавница и тя беше наводнена. 1,200 млрд. долара бяха отчетени тогава.

Няма инвеститор ,който да не иска държавни гаранции. И когато управляващите говорят обратното, те заблуждават хората. Видяхме финалния етап на нов отечествен фронт между ГЕРБ и комунистите. Проблемът е, че в обозримо бъдеще не ни е необходима такава мощ. В доклада на БАН, стр . 198 се казва, че до 2040 година нямаме нужда от АЕЦ „Белене“. Това е истината. Между професионалистите в енергетиката има консенсус, че такава централа не е необходима. Приоритетите са други, 18 експерти го написахме на управляващите. Но няма отговор./frognews.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!