nato_tankove    Повишеният фокус върху руското възпиране от страна на Пентагона би могло да предвещава разгръщането на повече американски войници в Европа, пише militarytimes.com.
Секретарят на отбраната Джим Матис ще се срещне с министрите на отбраната на НАТО тази седмица и ще представи план за готовност 30-30-30-30, за да се противопостави на това, което Пентагонът възприема като нарастваща заплаха от страна на рускатите сухопътни сила. Планът прeдвижда съюзниците от НАТО да съберат 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба, които могат да бъдат разгърнати през 2020 година.
Неотдавнашно проучване на „Ранд Корпорейшън“ показа, че Великобритания, Франция и Германия могат да разположат една тежка бригада в източния фланг на НАТО в рамките на месец, но поддържането на тези сили ще бъде трудно, особено предвид френските военни ангажименти в Африка и съкращенията, които от години вървят в британската армия.
Тези опасения поставят необходимостта от по-голямо присъствие на американски военни сили в Европа, за да се осъществят възпиращите цели на Пентагона срещу Русия, за които говори само преди седмица американският представител в ръководството на Европейско командване.
Ген. Къртис Скапароти, шеф на силите на САЩ в НАТО, заяви пред репортери след среща с ръководителите на отбраната от цяла Европа, че САЩ има  възможност да отклони определен свой ресурс от текущите операции за борба с тероризма.
„По отношение на структурата на въоръжените сили … във всеки един от нашите домейни има ресурс, от които се нуждаем“, обяви той пред Ройтерс.

Скапароти каза още, че повече от американските войници и шпионски самолети, разположени в Европа, „ще са ни от помощ и ще свършат по-добра работа, за да бъде възпирана Русия, ще ни поставят в по-добра ситуация, за да разбираме как точно действа Русия“.
Скапароти съвсем конкретно посочва, че са подготвени за транспортиране от армията 3300 войници и 2 500 броя военна машини през  територията на Германия до стратегическите локации в Източна Европа, които са част от ръководената от Америка операция „Atlantic Resolve“. Това означава на практика демонстрация на сила в близост до границата с Русия.
В Брюксел Матис ще се стреми да получи подкрепата на министрите на отбраната за плана 30-30-30-30 преди срещата на високо равнище на лидерите на НАТО през юли тази година.

Превод: Faktor.bg

No comments yet... Be the first to leave a reply!