Сп. Списание 360

Сп. Списание 360

Членове на Трънското туристическо дружество са почистили пътеката от с. Ломница до връх Руй. По протежение на 2 км са отстранени падналите клони и дървета, съобщи председателят на дружеството Руслан Зарев.
Село Ломница е един от трите изходни пункта, от които на 23 юни ще се осъществи масовото изкачване на връх Руй. Разстоянието до върха е идентично на класическия маршрут от с. Забел. Трасето има предимството, че се върви през цялото време на сянка, от хижата до върха обаче наклонът е много голям, предупреждават от Трънското туристическо дружество. Най-краткият маршрут е от с. Зелениград, но е най-труден за изкачване, уточнява Зарев.
За първи път през тази година международното изкачване на връх Руй от българска страна ще се осъществи едновременно по трите маршрута – от Зелениград, Забел и Ломница. Началото на похода и от трите пункта е в 10.00 ч. на 23 юни. На всеки от маршрутите ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на участниците в похода при необходимост.
Туристическото изкачване на връх Руй от двете страни на границата се прави за девети път. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и на общинските администрации на Бабушница и Трън. Тази година мотото на похода е „Традиция за бъдеще“./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!