1528803397_northrop-grumman-mq-4c-triton-uav       Най-новият американски БЛА MQ-4C Triton започна полети от морската авиобаза Point Mugu в Калифорния, като официално пое и изпълнението на бойно дежурство, съобщава сайтът defensenews.com. Първият сериен БЛА MQ-4C Triton, предназначен да замени пилотираните разузнавателни самолети в US Navy, влезе в експлоатация през ноември миналата година. Преди това американският флот използваше само пилотирани разузнавателни самолети с голям радиус на действие.
MQ-4C Triton е височинен безпилотен самолет с голяма продължителност на полет, разработен от Northrop Grumman на базата на БЛА RQ-4 Global Hawk, и е предназначен за събиране на информация, наблюдение и разузнаване в крайбрежната зона. Той може да достигне таван на полет над 17 000 m, да лети със скорост от 575 km/h и автономност до 24 часа. Разузнавателната апаратура на новия БЛА включва многофункционален радар, видеокамера, електро-оптични /инфрачервени сензори, радиоразузнавателни средства, система за автоматично разпознаване (AIS) и апаратура за обмен на информация и данни.
Работата по проекта за безпилотен самолет за ВМС на САЩ стартира през 2008 г., през 2012 г. компанията е представила първия прототип на безпилотния самолет MQ-4C Triton, но клиентът е променил техническите изисквания за БЛА и първия си полет прототипът извърши две години по-късно – през октомври 2014 г., а след още две години US Navy поръча първата партида от тези машини. През май 2017 г. стана известно, че командването е платило за производството на още три машини, както и за наземно оборудване за тях. Първият Triton вече пристигна в Point Mugu (Калифорния). Вторият сериен MQ-4C Triton също трябва да пристигне там и още два Triton трябва да бъдат разположени на остров Гуам. В дългосрочен план US Navy възнамеряват да поръчат 68 БЛА MQ-4C Triton./pan.bg,/

Автор: М. Генов

No comments yet... Be the first to leave a reply!