police_4_    В склада имало над 620 хил. кутии цигари, иззети като веществено доказателство; полицаите откраднали над 380 хил. от тях.

Трима полицаи от Плевен, единият от тях – самият шеф на второ РПУ в града в периода февруари 2003 – януари 2014, бяха предадени на съд за това, че са откраднали цигари без бандерол на стойност над 2,3 млн. лв.

Според прокуратурата престъплението е извършено между януари и октомври 2014 г. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Обвинението посочва, че те са се уговорили предварително и с моторно превозно средство, стълба, метална пластина и метален лост, са отнели акцизни стоки, собственост на държавата.

Във връзка със служебните си задължения тримата били запознати, че в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР – Плевен в землището на с. Згалево се съхраняват 621 745 кутии цигари без бандерол, иззети като веществени доказателства по досъдебно производство.

Мобилизационната база се стопанисва от дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка“ – МВР и достъпът до помещенията в нея се осигурявал чрез строг пропускателен режим.

За да улеснят достъпа си до базата, по предложение на единия от извършителите, другите двама съдействали там да бъде назначен като охрана техен познат, който не бил запознат с намеренията им.

След това, съобразявайки кога той е сам на смяна, тримата полицаи многократно прониквали в склада и изнасяли от там кашони с цигари. Откарва ли ги в неизвестна посока с товарен автомобил и ги продавали на различни лица.

По този начин тримата извършители успели да отнемат общо 382 134 броя кутии цигари от различна марка без бандерол.

Действията им били разкрити през месец март 2016 г. при извършена проверка на веществените доказателства по воденото досъдебно производство.

Тримата извършители са отстранени от длъжност.

Ако бъдат признати за виновни те могат да получат наказание лишаване от свобода от 10 години до 20 години и конфискация на цялото или част от имуществото.//faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!