Илия  Траянов

Илия Траянов

Международният спорт е просмукан от корупция, а Световното първенство по футбол е най-голямото събитие в тази система. Комерсиализацията, безкритичното сътрудничество с тоталитарни системи, експлоатацията на хора (вижте например работниците в Катар), националистическото инструментализиране (вижте Сочи) – всичко това достигна непоносими размери. Затова смятам, че спортните фенове, към които принадлежа и аз самият, трябва да дадат единствения удачен сигнал, а именно – да спрем да гледаме футбол. Тогава тази гигантска машина за пари ще се сгромоляса, защото тя функционира именно на гърба на нашето лековерие и на нашата преданост. Това казва в интервю за „Зюддойче Цайтунг“ писателят от български произход Илия Троянов. Той призовава всички зрители да изключат телевизора по време на мачовете от Световното по футбол.

На въпрос, дали трябва и политиците да бойкотират Световното първенство, като просто откажат да отидат в Русия, Троянов отговаря: Смятам селективния бойкот за политика без каквото и да било въздействие. Не можеш да кажеш: Имаме нужда от вашия природен газ, но сега на Световното ще ви натрием носа. За съжаление повечето политици се занимават не с конкретни визии, а единствено с реалната политика.
Известният писател признава, че в неделя, когато германските национали ще играят първия си мач в това Световно първенство, той няма да го гледа.
В неделя съм в София. Ще седнем двамата с чичо ми и ще си говорим. За дните и седмиците по време на Световното първенство съм планирал много хубави неща. Направил съм си например списък с няколко ресторанта, които винаги съм искал да посетя. По време на Световното първенство там винаги се намират свободни места. Има много предимства, когато човек плува срещу течението, казва Троянов./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!