Зоран Заев и Йенс Столтенберг

Зоран Заев и Йенс Столтенберг

„Македония ще получи покана за започване на преговори за членство в НАТО, но може да бъде приета едва, след ратифицирането на договора за името й“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след среща с македонския премиер Зоран Заев. Двамата се срещнаха в централата на НАТО, за да обсъдят подробностите около предстоящите присъединителни разговори.

„Спорът за името твърде дълго е хвърлял сянка върху стабилността и сигурността на Балканите“, обърна се генералният секретар на НАТО се обърна към македонския премиер Заев. Столтенберг приветства споразумението с Гърция, но и посочи ратифицирането му от двете страни, като ключ по пътя за членство на Скопие в Алианса.

„Очаквам по време на срещата на върха на НАТО след две седмици, Македония да получи официална покана за започване на преговори за членство. Но нека да е ясно – докато споразумението за името не бъде ратифицирано от двете страни, няма как да бъдете приети в НАТО. Това е исторически шанс, който не бива да пропускате. Вратата на НАТО е отворена, а вие сте на прага ѝ“, заяви генералният секретар на НАТО.

„Тука сме между наши приятели, наши съюзници и очакваме до десетина дни с тях да отворим нова страница в нашите отношения. Очакваме да получим покана, с която Македония на стане 30-ия член на НАТО“, каза премиерът Зоран Заев.

Въпреки това, все още няма как да бъдат дадени срокове за това кога Скопие ще влезе. Очаква се след започване на присъединителните разговори, Македония на присъства на всички срещи на НАТО. По-рано днес в разговор с гръцкия премиер Ципрас, Столтенберг е дал заявка, че интересите на Атина ще бъдат запазени.

Рекация имаше и от Русия, като според говорителя на Кремъл, присъединяването към НАТО е суверенно право на Македония, но позицията на Москва по въпроса с приближаването на инфраструктура на Алианса към нейните граници остава непроменена./faktor.bg/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!