Сн. .pk.government.bg

Сн. .pk.government.bg

Областният управител Ирена Соколова гостува на Празника на киселото мляко в Трън и поздрави производителите на млечни продукти от областта, които съхраняват родния вкус.

За осма поредна година Трън бе домакин на Празника на киселото мляко. Той беше организиран със съдействието на „Ел Би Булгарикум“ и фондация „Д-р Стамен Григоров“. Близо 30 производители от Трънско, Брезнишко, Земенско и съседни общини взеха участие като изложиха на специални щандове произведените от тях мляко и млечни продукти, различни видове мед, сладка и др.

         Специални гости на събитието бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, както и Н. Пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония в България. Губернаторът поздрави домакините и производителите на млечни продукти от областта с думите:
 IMG_0521   „Празникът на киселото мляко е уникален по своята същност. Той е символ на гордост, защото трънчанин е откривател на лактобацилус булгарикус – бактерията, която предизвиква ферметацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Това е д-р Стамен Григоров от с. Студен извор, чиято къща днес е превърната в единствения по рода си в страната ни Музей на киселото мляко. Йогуртът, както е другото име на млякото ни, разнася славата на България по света. Европейските лидери по време на Европредседателството също опитаха от млечните ни произведения и оцениха високо техните вкусови качества. Съхранявайте кулинарното ни наследство, което е част от традицията и историята ни“, каза Соколова.
           Празникът на киселото мляко в Трън продължи с дегустация и фолклорна програма, в която IMG_0526
участие взеха народната певица Сорина Богомилова, както и младото фолклорно дарование Антонио Симеонов.
            Сн.  Бисер   Боянов
IMG_0519
IMG_0528
IMG_0536
IMG_0539
IMG_0516
IMG_0503

No comments yet... Be the first to leave a reply!