Sn. Wqra  Cerowska / Fejsbuk

Сн. Вяра  Церовска  // Fejsbuk

Празник на билките, планината и туризма за шестнадесета поредна година събира гости от цялата страна в местността „Айдушко сборище“ над троянското село Балканец днес /30 юни/ от 10.00 часа. Организатори са Община Троян, Сдружение „Съвет по туризъм“ – Троян, туристическо дружество „Жална“ – с. Балканец.
С този празник по традиция се открива летният туристически сезон за региона. Събитието се организира в последната събота на юни в подножието на Троянския поход. Новото тази година е, че организаторите желаят да видят гостите си в облекла, които носят елементи на традиционната българска носия, на ритуални дрехи, свързани с Еньовден, или с туристически одежди, заяви Даниел Сираков от Сдружение „Съвет по туризъм“ – Троян.
Целта на празника е гостите да станат съпричастни, макар и за един ден, с природата. С участието си в различните туристически атракции, да научат повече за полезните билки и диворастящи плодове.
В програмата на празника са включени конкурси за най-красив и най-дълъг букет от билки и цветя, много изненади и атракции. По традиция безплатно ще се раздава чай, приготвен от 22 билки от Троянския балкан.
Предвидена е и богата концертна програма с участието на народните певици Атанаска Иванова от Троян и Дения Пенчева. За гостите ще пее и Веселин Маринов.
Партньори на празника са Министерството на околната среда и водите и Национален парк „Централен Балкан“.
Осигурен е безплатен транспорт за всички желаещи. Автобусите ще тръгнат в 9.00 часа от паркинга на Община Троян, а в 14.00 ще потеглят обратно./БTA/

No comments yet... Be the first to leave a reply!