Акордеониста  Мартин  Борисов

Акордеониста Мартин Борисов

Първи църногорски събор „В сърцето на Граово“ ще се състои от 13 до 15 юли на поляните край манастира „Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ в брезнишкото село Гигинци. Генерален спонсор на проявата е „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Събитието ще представи традициите, културата, бита, поминъка, талантите и духа на Граово в миналото и днес.
Гостите на събора ще могат да видят на една сцена самодейни състави от цяла България и да се насладят на спектакъл на ансамбъл „Българе“, на изпълненията на Валя Балканска, оркестър „Канарите“ и други. Официалното откриване на събитието включва водосвет, факелно шествие и участие на най-емблематичните гласове на Граово.
Очакват се хиляди посетители, за които са предвидени много атракции. Ще има Алея на занаятите, Алея на манастирските производители, възстановка на старо българско село и изложение на местни породи животни. Децата ще могат да опитат „Игрите на баба и дядо“, да научат повече за българската история и география, както и да се научат да бият камбани.
Църногорският събор се провежда с благословията на българския патриарх Неофит, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите. Той е възможен с общите усилия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – клон Перник, областната управа и всички граовски общини, уточняват от пресцентъра на „Асарел Инвестмънт“./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!