700x467_res_nuclear_missail    САЩ възнамеряват да предложат разполагането на модернизирани атомни бомби в европейски военни бази, твърдят световни медии.

„Очаква се този въпрос да бъде повдигнат в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел“, уточняват източници. Срещата на НАТО ще се проведе на 11 и 12 юли. Става въпрос за трансформацията на американските тактически атомни бомби B61, които, по информация на европейски медии, от 1960-те години са разположени в Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция, като те ще бъдат оборудвани с GPS навигация.

По оценки на Комисията по бюджета към Конгреса на САЩ, Вашингтон планира да похарчи 25 млрд. долара за 30 години (2017-2046) за модернизация на тактическите ядрени сили. През юни военновъздушните сили на САЩ проведоха първите изпитания на новата управляема атомна бомба B61-12. За целта бяха използвани стратегическите невидими бомбардировачи B-2 Spirit. Бомбите B61-12 трябва да бъдат съвместими с платформите на многофункционалните изтребители пето поколение F-35 Lightning II. Очаква се първата партида B61-12 да влезе в експлоатация през 2020 г./Faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!