Евгений Михайлов

Евгений Михайлов

Десет важни въпроса, на които пет години няма отговор.

Дълго се колебах дали да припомня това Отворено писмо на Йордан Василев, Евгений Михайлов, Георги Липовански, Георги Боздуганов, Александър Кипров, Александър Петров, Кирил Ампов до националната конференция на СДС отпреди пет години. Но…
След няколко дни отново предстои Национална конференция на СДС. И реших, че все пак си струва да се припомни това, което подписалите писмото се опитаха да направят през 2013 в отчаян опит разумът да надделее. Тогава не бяха чути и СДС се докара до сегашнното си положение.
Не съм сигурен дали делегатите на предстоящата конференция на това, което остана от СДС, знаят и помнят имената на подписалите този текст, но все пак за да ми е чиста съвестта ще припомня думите от това

ОТВОРЕНО ПИСМО

До делегатите на националната конференция на
Съюза на демократичните сили
Дами и господа,
Обръщаме се към вас с надеждата, че вие ще имате времето и търпението да чуете това, което в продължение на една година ръководството на СДС не пожела да чуе.
Вярваме, че ще ни позволите да ви отнемем 10 минути. Ние представляваме малка извадка от хората, които ръководството на СДС е сложилo в графата „хора от миналото“ , „изпълзели“ да смущават гузната съвест на „политическия елит“ на „новото време“.
Преди една година се обърнахме към Националния съвет на СДС с призив за възраждане на ценностите на Съюза на Демократичните Сили.
Призовахме за промени в устава, които да позволят да се поправи грешката от силовото превръщане през 1997г на Съюзът на демократичните сили в командирска партия с абревиатура СДС.
Искрено вярвахме, че така ще се възвърне силата на Съюза.
Силата, която винаги е била не в отчетената на хартия членска маса и ужким стройните структури, а в стотиците хиляди симпатизанти гласуващи и даващи доверието си на СДС.
Призовахме СДС, преди да започне да се коалира с други партии и да повтори грешката с измислената „Синя коалиция“, да се коалира на първо място със себе си, със своите избиратели и симпатизанти. С тези хиляди лекари, инженери, юристи,  предприемачи, хора на изкуството и културата, земеделци, които в продължение на години бяха забравени от партийните строители увлечени в дребните си апаратни игри. Да се коалира с тези хора, чиято подкрепа в последните 12 години биваше търсена само преди избори за да осигури депутатски места и високи заплати на 10-15 привилегировани, преминаващи с труд изборната бариера oт 4%. Да се коалира с хората, които неизменно, избори след избори, биваха натиквани в опозиционния ъгъл неразбиращо гледайки как животът подминава край тях докато техните избраници дават мъдри телевизионни изявления от трибунката в кулоарите на Народното събрание.
Чувствахме се длъжни да припомним ценностите, които преди две десетилетия накараха милиони хора да повярват, че справедливостта, честността и почтеността могат и трябва да заместят демагогията, лъжата и насилието, с които комунистическия режим се опита да унищожи морала и достойнството ни на свободни граждани.
Не бяхме чути!
Прекалено заети и съсредоточени в засилката за прескачането на поредната 4% бариера бяха и поредните нови ръководители…
Но не я прескочиха…Нямаше начин да я прескочат! Не и с тези подменени бледо сини екипи (тъмно сините незнайно защо ги бяха подарили на дублиращия отбор).
И емблемата беше подменена…и лъвът вече нямаше ведрото настроение за пъргав скок…
Може би и сега няма да бъдем чути?!
Но въпреки всичко ще кажем: Стига ! Играта приключи! Наиграхте се! Подиграхте се!
Публиката не заслужава това! Публиката се нагледа на мачове на закрито в треторазредни зали. Публиката иска да извиси глас на стадиона… Да изпълни свободното пространство на булеварда и на площада пред храма!
Време е идеите на Съюза на демократичните сили, които увлякоха милиони българи, да станат отново кауза на българското гражданско общество. Справедливостта, почтеността, достойнството и честността в политиката, и отношенията с избирателите да станат разпознаваемата емблема на СДС, а не просто „марката“, както я наричат по-бизнес ориентираните представители на Националния изпълнителен съвет.
Грешките допуснати от Националния изпълнителен съвет и Националния съвет през последната година доведоха до изборен крах и пълно обезличаване на СДС. Ръководството и до днес не е обяснило на избирателите си защо:
1. Провеждаше политика, абсолютно неразбираема за партньорите в дясно и хилядите симпатизанти на Съюза на демократичните сили.
3. Не потърси правата си за откраднатата и измамно присвоена от Иван Костов фондация „Демокрация“ – фондацията, която от1991 до 2001 спомогна за политическото развитие, ресурсното осигуряване и международните контакти на СДС;.
4. Игнорираше всички съвети от хора с политически опит, които пожелаха да помогнат за излизане на партията от тежката криза.
5. Провали с неумели действия подкрепата за кандидатурата на президента Петър Стоянов за член и потенциален председател на Конституционния съд.
6. Проведе напълно неадекватна предизборна кампания с неподходящи кандидати, пошли рекламни клипове и семпли, будещи смях послания.
7. Гордо заявяваше, че се възвръща към автентичните корени на Съюза на демократичните сили и също така гордо се отричаше от всички и всичко от миналото.
8. Афишира публично подкрепата получена от президента Желю Желев – главният виновник за сваляне на първото демократично правителството на СДС на Филип Димитров през 1992 година.
9. Не се разграничи от безпрецедентната манипулация направена в предизборния ден за размисъл от БСП, ДПС, Атака, ДСБ, ДБГ и структурите на бившата Държавна сигурност.
10. От изборите насам, никой не знае и не разбира позициите на СДС и политическата оценка и визия на партията… Никой не е чул позицията Съюзът на демократичните сили застава ли зад отчаяния достоен и доблестен жест на поета и общественика Едвин Сугарев!
Вече повече от месец не могат да се потвърдят или опровергаят слуховете за това, СДС съществува ли или се е саморазпуснало…
Уважаеми делегати,
Призоваваме ви да вземете решение и предадeте ръководството на Съюза на демократичните сили на Временен обществен съвет, като поканите безспорните авторитети Филип Димитров, Петър Стоянов, д-р Любомир Канов, Борис Христо, Едвин Сугарев и др., които да отворят партията, да върнат доверието и да поставят началото на новия успех за България.
Временният политически съвет в кратки срокове трябва да изпълни своя дълг и поема отговорността за подготовката и провеждането на нова Национална Конференция, която да приеме нов устав и да избере ново ръководство за да върне доверието, и да постави новото начало на синята надежда.
Всичко това не търпи отлагане за да може обновеният СДС да бъде силната дясна партия в предстоящите предсрочни избори.
Обществената нетърпимост към управлението на БСП, ДПС и „Атака“ достигна своя предел.
Държавата е в критична ситуация, която изисква незабавни действия за сваляне на тройната Коалиция на Държавна Сигурност, провеждане на избори и установяване на ново отговорно и открито управление.
Йордан Василев, Евгений Михайлов, Георги Липовански, Георги Боздуганов, Александър Кипров, Александър Петров, Кирил Ампов
07. 07. 2013

Източник:  faktor.bg

No comments yet... Be the first to leave a reply!