0d48de706d01312da6cad31caa64e651      Министърът за завършилото българско европредседателство Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Това е предложил премиерът Бойко Борисов на китайския премиер преди Ли Къцян да си замине от България след вчерашната среща на върха в София във формата 16+1 – държавни и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи БНР.

В предаването на Канал 3 „Беновска пита“ министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че това е най-добрият избор. Двамата с водещата Илияна Беновска поканиха и Лиляна Павлова в студиото и лично й честитиха бъдещия пост. Павлова е следващ гост след Караниколов.

Вчера Китай поиска от премиера Бойко Борисов в България да бъде създаден „изследователски център“, който да проучва законите и правилата на ЕС и да помогне на китайския бизнес да натрупа познания за Европа. Предложението дойде от китайския премиер Ли Къцян в началото на срещата с лидерите от Централна и Източна Европа. Във встъпителния си коментар Борисов също спомена центъра и го обяви като „предложение за изучаване и консултация със законодателство на ЕС за китайските компании“.

За същия – Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай – Ли разговаря и с президента Румен Радев.

В предаването „Беновска пита“ днес Лиляна Павлова коментира, че в следващите шест месеца ще се обсъжда как да се структурира този център за партньорство между 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай. По-голямата стъпка обаче ще е да убедим останалите държави да приемат този подход, допълни тя. Трябвало да бъдат убедени някои от останалите държави, които са скептични към този формат „по отношение на разделяне, правила и процедури“.

На няколко пъти Павлова подчерта, че спазването на европейските правила и законодателство ще е в основата на работата на този център. А това, че тя се очаква да оглави работата по създаването на центъра, трябвало да е гаранция за стриктното спазване на европейските правила.

Китай, искайки да си разшири бизнеса и да си отвори вратата към Европа, е готов да направи промени, отбеляза Лиляна Павлова. Сега в хода на формирането на бъдещия център ще се обсъжда как Китай ще преструктурира бизнеса и отношенията си с Европа, за да отговарят те на европейските норми./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!