Бойко Ноев

Бойко Ноев

България и обществото трябва да разберат, че НАТО e гарант за нашата сигурност, а не тегло, посочи бившият министър на отбраната.

Тръмп е един президент, който следва своите предизборни обещания. Две са противоречията, които ще определят дебатите по време на срещата на Тръмп с НАТО. Първото е свързано с отношенията между американската бюрокрация Европа.  Тръмп вярва, че ЕС е враждебен към САЩ и именно за това е създаден. Второто се отнася до формалните 2% процента, които трябва да отделят страните от БВП за отбрана. Но тази тема не е нова. Не очаквам обаче да има огромен скандал по време на срещата. Мисля, че НАТО   ще надживее Тръмп.

Това коментира в студиото на БНТ бившият военен министър Бойко Ноев. Той подчерта, че и НАТО, и САЩ имат нужда един от друг. Но не само парите определят солидарността в Алианса.

Разговорът за 2% е несъстоятелен, той  беше поставен от президента Обама. А за България спазването на това правило е най-краткия път за лоялно членство. Но има политици, които смятат, че това е изнудване от страна на НАТО, гледат на Алианса като някакво бреме за България. Този курс, подет от управляващите и е продължение на политиките в областта на отбраната и армията от доста години, е пагубен. Всички проекти за армията, ако бъдат направени по начина, по който са приети в парламента, ще съсипят окончателно въоръжените ни сили, ще доведе до крах на българската армия. Трябва по съвършено различен начин да се погледне на армейското строителство. Тогава това ще се оцени и в НАТО. Нашите съюзници знаят, че България в областта на отбраната е една кръгла НУЛА. Тя не дава никакъв принос в отбраната и при тези пари кризата ще продължи да се задълбочава. Борисов е прав, че много пари бяха профукани именно за българската армия. А много от тези хора, които са отговорни за това, са все още на политическата сцена. Друг е дневният ред сега, а именно – България и обществото трябва да повярва, че НАТО е гарант за нашата сигурност, а не е тегло, аргументира позицията си по темата бившият министър на отбраната. /faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!