© Юлия Лазарова

© Юлия Лазарова

Искам да се види дали има нарушения в решения, взети от българския съд и правителство за строежа на магистрала „Струма“ и промените в национален парк „Пирин“. И ако бъдат открити такива – тя да бъде наказана“, каза в интервю за БНТ евродепутатът от ДСБ в групата на ЕНП Светослав Малинов.

По думите му България не съвпада с правителството и правителството не съвпада с гражданите. „Имам много въпроси, свързани с опитите да се заобикалят европейските правила. Досега 4 пъти съм питал и отговорът е да изчакам проверките, които се извършват от органите в България“, каза Малинов. Според него „корупцията у нас е взела такива размери, че ние трябва да се възползваме в максимална степен от европейската защита“.

Малинов заяви, че тепърва предстои истинска атака срещу българското правителство заради опита да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. „Преди пет години премиерът и ГЕРБ заявиха, че това е опасен проект, сега се прави опит той да бъде съживен“, коментира евродепутатът.

Той даде пример и с новия закон за горивата, срещу който имаше протести от малки и средни търговци на горива.

По думите на Малинов самият вицепремиер Валери Симеонов ще се обърне към ЕС заради заплаха от санкции след приемане на закона за горивата. „Няма институции у нас, които да защитават българския национален интерес. Абсурдно е държавата да се възприема като Бойко Борисов и ГЕРБ“, заяви Малинов.

„Вие не разбирате ли, че българско правителство като това на Бойко Борисов и ГЕРБ работи само под натиск от опасност от санкции. То е винаги на ръба по някакви причиниу да наруши закона, да заобиколи европейските правила“, подчерта той. „За десет години от нас се искаше едно нещо – реформа в съдебната система и ние не успяхме да я направим“, допълни евродепутатът./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!