korupcia  Почти 42% от българите не биха подали сигнал за корупция.

Доверието в институциите, отговорни за противодействие на корупцията, е ниско. Почти 42% от българите не биха подали сигнал за корупция. Това показва изследване на „Алфа рисърч“, направено по поръчка на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Най-голямо е доверието в медиите, а най „крехко“ в новата антикорупционна агенция. 20% от анкетираните са готови да подадат сигнал до полицията, 13.5% до антикорупционната агенция и едва 10% до прокуратурата. Най-много хора са отговорили, че не биха подали сигнал.

„Какво означава това за нас? Ниска степен на доверие на гражданите в институциите, в институциите, които имат основни правомощия за разследване и наказване на корупцията и прибягване до една алтернативна стратегия, а именно даване на публичност”, каза Ваня Кашукеева–Нушева, програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

„Изглежда, че обществото някак живее с това и го приема, което определено е трагедия”, заяви д-р Хелене Кортлендер, директор на Фондация  „Фридрих Еберт”.

29% не биха сигнализирали за корупция, защото се страхуват от последиците, а 27 на сто биха го направили, ако са сигурни, че ще се разследва безпристрастно.

Ниската степен на готовност на гражданите за подаване на сигнали се дължи и на недоверието в длъжностните лица, както и усещането, че обикновеният човек е безсилен в борбата с корупцията.

Изследването обобщава – корупцията у нас има дълбоки корени./Faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!