Изтребител F-35

Изтребител F-35

Плановете на Турция да купи руската система С-400 за противоракетна отбрана ще й даде оръжие, което използват добре известните“ врагове“ на НАТО, за да проникнат дълбоко сред изтребителите F-35, пристигащи в Европа, които не могат да бъдат засечени от радар, казва топ генерал от американските военновъздушни сили, базирани в Европа.

Генерал Тод Уолтърс, който е командващ военнвъздушните сили в Европа заявява пред Ройтерс, че проблемът е много обезпокоителен, но той работи за запазване на силни военни връзки между всички членки на НАТО.

„Това, което системата С-400 може да направи, е възможността й да разбере по-добре какъв капацитет има един изтребител F-35 и това със сигурност не е в полза на коалицията“, казва Уолтърс, който присъства на конференцията в Лондон, Великобритания на командващите военно-въздушните сили в RAF Fairford.

Шефовете от САЩ и НАТО искат да блокират руската отбранителна система така, че да предотвратят събирането на информация за бомбардировачите  Lockheed Martin F-35, в момента когато те се стремят да заемат позиции в Европа.

Норвегия, Великобритания и Италия ще имат общо 40 F-35 в Европа до края на годината, като още 24 ще бъдат доставени през следващата година, а Нидерландия ще получи и два джета, според говорител на военновъздушните сили на САЩ ,

Плановете на Турция за закупуване на руската въздушна и противоракетна отбрана са предизвикали напрежение с Вашингтон, а американските законодатели се опитват да блокират прехвърлянето на изтребителите F-35 в Турция.

Високопоставен представител на САЩ миналия месец заяви, че Турция е ключов съюзник на НАТО, но покупките на F-35 ще бъдат изложени на риск, а Анкара ще бъде обект на санкции, ако продължи да купува S-400.

Анкара получи първия си самолет F-35 в завода на Lockheed в Тексас миналия месец, въпреки че самолетът ще остане в САЩ за обучение.

„Турците трябва да направят избор. Те ще бъдат или част от НАТО, или ще се преместят в руския лагер по отношение на отбраната „, заяви Дейвид Дептула, генерален и индустриален консултант на военновъздушните сили.

Норвегия, Великобритания и Италия ще имат общо 40 изтребители F-35 на територията на Европа до края на годината, като още 24 ще бъдат доставени през следващата година, а Холандия ще получи и два джета, според говорител на военновъздушните сили на САЩ.

Плановете на Турция за закупуване на руска система за въздушна и противоракетна отбрана са предизвикали напрежение с Вашингтон, а американските законодатели се опитват да блокират прехвърлянето на военни самолети F-35 в Турция.

Високопоставен представител на САЩ миналия месец заяви, че Турция е ключов съюзник на НАТО, но покупката на F-35 ще бъде поставено под въпрос, а Анкара ще бъде обект на санкции, ако е решила твърдо да купи руската система С-400.

Анкара получи първия си изтребител F-35 от завода на Lockheed в Тексас миналия месец, въпреки че самолетът ще остане за обучение в САЩ.
„Турците ще трябва да направи своя избор – дали ще продължи да бъде част от НАТО, или ще мине в руския лагер по отношение на отбраната „, заяви Дейвид Дептула, бивш генерал от военно-въздушните сили и консултант по производствените въпроси.

Той е категоричен, че НАТО никога няма да интегрира система С-400 в своята система за противовъздушна отбрана, тъй като по този начин ще предостави на  руската система за отбрана данни за оперативни тактики и процедури, които биха могли да бъдат прехвърлени на други потребители.
Работата на F-35, ако бъде позициониран прекалено близо, ще позволи на системата С-400 да събира ключова информация за диапазона, в който може да бъде открит и за други важни негови характеристики, което потенциално елиминира елемента на изненадата.

Уолтърс казва още, че НАТО се притеснява и от обстоятелствата „колко време и колко близо“ до системата С-400 ще бъдат позиционирани всички бойни самолети F-35. „Всичко това трябва да бъде много ясно и конкретно определено. Това, което знаем засега е, че това поражда сериозно безпокойство“.

В същото време той споделя, че фокусирайки се върху настоящите заплахи за сигурността, контактите му с турските военновъздушни сили остават „стабилни“, въпреки спора за С-400.

„Към този момента разговорите около това предизвикателство не са възпрепятствали съществуващите силни връзки, които имаме с турските военновъздушни сили в рамките на Алианса, в който членуват и двете страни“, коментира Уолтърс. „Искаме обаче да сме сигурни, че засега продължаваме заедно по този път.“

Превод: Faktor.bg

No comments yet... Be the first to leave a reply!