Сн.  U.S. Embassy Sofia

Сн. U.S. Embassy Sofia

С официална церемония днес, 9 август, на Учебен полигон „Ново село“ беше закрита многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION -2018”. Тя се проведе от 30 юли и в нея участваха сили и средства от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“ и Военно-медицинска академия на Република България, както и военни формирования от Силите на САЩ в Европа и сухопътните войски на Албания, Грузия, Молдова, Румъния, Сърбия, и Черна Гора.

На церемонията по закриването на съвместната подготовка присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и аташето по отбрана към Посолството на САЩ в България полковник Шанън Джонсън.

Министър-председателят Бойко Борисов връчи сертификати на старши националните представители на участниците в многонационалната подготовката и поздрави ръководството на българското военно командване и на Сухопътните войски за нейното успешно планиране и провеждане. Той отбеляза, че със страните-участнички имаме добър политически диалог и „на тези учения ние променяме мисленето да се учим заедно, да се отбраняваме заедно и да гарантираме сигурност не само на нашите държави и граждани, но и на Черноморския регион. И това се случва на едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране като полигон „Ново село“.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев даде висока оценка на съвместната подготовка и отбеляза, че поставените задачи са изпълнени успешно.

Полковник Шанън Джонсън изрази своето задоволство от възможността да наблюдава действията на участниците в съвместната подготовка и това, което са постигнали по време на учението.

No comments yet... Be the first to leave a reply!