dron        Руснаците са в паника, защото безпилотни летателни устройва унищожават авиобазата Хмеймим в Идлиб, Сирия. Това пише американското издание The Wall Street Journal.

Според официална информация на руското Министерство на отбраната, само от началото на август са унищожени 16 неизвестни безпилотно устройства, атакуващи авиобазата Хмеймим. През юли там са свалени други 25 безпилотници. Първите атаки бяха още на 5 срещу 6 януари 2018 г., когато загинаха 2-ма руснаци и ранени 10, бяха повредени няколко машини.

Според изданието, ударите на безпилотниците щели да станат всекидневие.   Своя оценка на редовните атаки по Хмеймим даде американо-британската фирма IHS Markit Group, специализирана в отбранителните консултации. Според нея, съюзните на САЩ метежници също атакуват с дронове.  Това обаче са достъпни квадрокоптери напълнени с експлозив и като правило атакуват от 2 км. А против руснаците в Хмеймим се използват далеч по–сложни безпилотници с далечина на полета 50 – 100 км и GPS навигация. Анализът на IHS Markit решително разширява кръга на заподозрените.

През 2012 г. Алжир купи от РФ зенитния комплекс „Панцир-1С” със 750 ракети 9М331 на цена $38 хиляди за ракета.  В цената обаче са калкулирани и други разходи и след като се приспаднат, остават поне $15 за ракета.   Сега обаче „Панцир” е с нови и по-ефективни ракети 57Э6. Външно те си приличат, но в крайния участък новата ракета е по-бърза от първата (1300 м/сек срещу 900 м/сек), с по-мощна бойна част (20 кг срещу 9 кг). Естествено и електрониката е подобрена. Атакуващите безпилотни устройства обаче не струват повече от 1000 долара за брой.

Руските военни също си правят сметката. Именно на базата на опита от Сирия конструкторско бюро в Тула вече изпитва малогабаритна ЗУР „Гвоздь”, като основно оръжие за унищожаване на дронове. Тя бе показана на изложбата „Армия-2017”.   Тези компактни ЗУР в пакет по четири ще бъдат поставяни в стандартни пускови контейнери на ЗРПК „Панцир”, като производителите уверяват, че ще бъдат по-евтини от 57Э6 и не по-малко ефективни./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!