5708090_original_0    Бронетанковото управление на Израел съобщи на сайта си, цитиран от световни медии, че през 2021 г. на въоръжение в армията ще навлязат новите танкове „Меркава-4 Барак”.
Сърцевина на новия танк ще стане система-робот, обединяваща няколко десетки компютри, които ще събират и систематизират информация от многобройни сензори на купола и корпуса на машината.       Системата сама ще определя важността и приоритета на информацията, преди да я покаже на командира на танка.
Основа на новия танк ще остане същият „Меркава-4М”, оборудван със система за активна защита „Меил руах”.
Отправна точка за създаване на новия танк става необходимостта от практиката командирът да ръководи действията на екипажа в „походно положение”, тоест да излезе до пояс извън люка на купола. Обяснението е, че слабото място на танковете е тяхната „слепота”, а наблюдението на бойното поле през триплекса е доста проблемно.
В новия танк този проблем ще бъде решен за сметка на многобройни сензори и средства за VR (виртуална реалност), които ще са част от системата за бойно управление на машината и ще осигурят на екипажа кръгов обзор. Качеството на този обзор ще превъзхожда възможностите на човешкото око. - (видео)
При създаването на „Меркава-4 Барак” широко ще бъдат използвани технологии, които израелските конструктори използват в авиацията и БПЛА. А в тази сфера Израел от дълго време заема лидерски позиции.
За огневата мощ и точност на стрелбата на новата машина ще отговаря специален компютър-целеуказател, който ще позволи многократно ускоряване на процеса по определяне на целта и нейното унищожаване. Предполага се, че реакцията на танка към външна опасност трябва да стане автоматична.
Командването на израелската армия планира да промени щатния състав на танковите подразделения, като намали броя на танковете, но да увеличи броя на офицерите в подразделенията. Ще има и изменения в тактиката на танковия бой./blitz.bg/ 

 (видео) 

No comments yet... Be the first to leave a reply!