safe_image (1)      На днешният ден преди 40 години ДС извърши покушението над писателя-дисидент Георги Марков!

Неговите два тома „Задочни репортажи“ са ми настолни книги! Всеки българин трябва да ги прочете!

Точно преди 40 години – На 7 септември 1978-а, при разминаване с непознат мъж на моста „Ватерло“ в Лондон българският писател, драматург и политически коментатор Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. В следващите няколко дни здравословното му състояние рязко се влошава и писателят умира на 11 септември в лондонската болница „Сейнт Джеймс“ от отравяне на кръвта.

При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

40 години след като КГБ участва в убийството на българския писател и десидент Георги Марков, българските управляващи продължават да мъчат за атентатите на руските служби.

Само преди два дни британската прокуратура обвини двама агенти на руското ГРУ за ново покушение в страната им. Бе предоставен и видеоматериал показващ как руските агенти кацат в страната, извършват атентата и си отиват.

И въпреки безспорните доказателства и заключенията на независимото международно разследване българското правителство отново мълчи.

Георги  Марков   с  дъщеря  си

Георги Марков с дъщеря си

Не чуваме и нищо от българските държавници за Георги Марков. Защото това не е паметта, която те почитат.

Същата е и причината да не чуем нищо от тях за Сергей Скрипал – защото без почитането на миналото, без разбирането на поуките от историята – настоящето и ценностите няма как да бъдат осъзнати.

А без тях остава единствено апатичното, безсрамно лавиране на дребно.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Нито едно правителството или държавен глава от 10 ноември 1989 г. досега не са поискали официално от Москва достъп до документите а КГБ по случая.

Прекрасното творчество на Георги Марков, убедително разкриващо тоталитарния характер на управлението на БКП, все още не е намерило място в учебниците по литература 29 години след краха на комунистическия режим в България.

Източник:  Фейсбук

Повече  подробности  тук:  https://m.dir.bg/…/40-godini-sled-pokushenieto-dvata-zhivot…

и  тук: https://terminal3.bg/40-godini-sled-chadra-blgarija-mlchi-…/,

както  и  тук: http://desebg.com/chestvania/3694–40-

No comments yet... Be the first to leave a reply!