1011084_1512935915599629_492748124_n    Руският генерал и военен историк, неуспял кандидат завоевател и поробител на България през 1916г. Андрей Зайончнковски, който след пораженията си в Добруджа от българите ще бъде уволнен и ще се “разболее“ от тежка форма на амнезия.
На 8.09.1916г. след разгрома при Добрич на 47-и корпус на генерал А, Зайончковски е в отстъпление на север, а някои негови части даже в бягство, като войските му постепенно се събират и установяват на новата си силна отбранителна линия при Кобадин.
За пораженията си в Тутраканската операция руският генерал ще прехвърли вината на своите съюзници – румънци и сърби. Особено тежки са загубите на 1-ва Сръбска доброволческа дивизия, която след Добричкия погром е в “насипно състояние“ и скоро след това при новите й поражения на Кокарджа и на Кобадин ще бъде изтеглена от фронта за голямо съжаление на руския император Николай II, хвърлил сърбите “славяни“ доброволци срещу България.
След пораженията си командващият 47-и руски корпус генерал А. Зайончковски, който е и военен историк се разболява от тежка форма на амнезия и в спомените ЩЕ ЗАБРАВИ да ОПИШЕ своите военни неуспехи в Добруджа. “Болестта“ му ще го държи чак до неговата смърт през 1926г.
Така създава една традиция в руската историография, според която руските поражения в Добруджа от Трета Българска армия по време на Първата световна война ще се укриват за десетилетия напред в официалните академични издания в епохата на СССР и на днешна Русия. И ако въобще пораженията се споменават те са дело на германците, но не българите. Затова днешните руснаци нищо не знаят за своята безславна агресия срещу България в Добруджа и в Македония. Българите почти също по вина на обслужващия персонал от подведомствени на Москва “историци“ от старата комунистическа школа.

Автор : Янко Гочевъ / Фейсбук

No comments yet... Be the first to leave a reply!