DSC_0921      Спешна среща свика областният управител във връзка с писмо ма РИОСВ – Перник. В него се посочват множество сигнали постъпили при тях от граждани за замърсяване на атмосферния въздух и неприятни миризми от дейности на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация – Перник” АД. На срещата присъстваха представители на РЗИ, РИОСВ, община Перник, РОНСК, Дирекция „Инспекция по труда”.

На заседанието стана ясно, че на 19.09.2018 г., в часовия интервал от 21:20 до 00:15 ч., експерти от РИОСВ са извършили внезапна проверка на DSC_0952“Топлофикация” Перник. Констатирана е силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии.

Експертите са установили и нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища.

След срещата, междуведомствената група отиде на място, където отново се установи наличие на преработен битов отпадък, на площадка, на която дружеството обичайно складира въглища.

DSC_0956Директорът на дружеството Любомир Спасов опроверга твърденията, че то изгаря вредни за човешкото здраве отпадъци.

Областният управител Ирена Соколова продължава да следи ситуацията, като е изискала спешни доклади в срок до 26 септември от контролните институции.

Заедно с кмета на община Перник ще сезират министъра на енергетиката, икономиката, околна среда и води.

DSC_0926

No comments yet... Be the first to leave a reply!