снимка: AFP/Getty Images

снимка: AFP/Getty Images

Компанията на Илон Мъск SpaceX е потвърдила плановете по доставка на американско оръжие в космоса, информира изданието Defence One.
Президента и главен операционен директор на SpaceX Гвен Шотвел (Gwynne Shotwell) по време на ежегодната прес конференция на ВВС на САЩ е заявила за това , че компанията е готова да участва в извеждането на оръжие в космоса за защита на САЩ. „Ако е необходимо за отбраната на страната , то ние ще го направим“ е заявила Шотвел.
Отбелязва се, че в текущия момент в САЩ се разработва идея за създаване на орбитално оръжие с насочена енергия, подобно на космически лазери, за откриване и унищожаване на ракети от Русия, Китай и Северна Корея. По думи на бившия ръководител на НАСА и действащ зам. министър на отбраната на САЩ по техническите въпроси Майкък Грифин, към 2023 година Америка планира да създаде в космоса ‘сензорен щит’, за противодействие на хиперзвуковите ракетни комплекси от Русия и Китай.
По рано бе съобщено, че ВВС на САЩ може да лишат основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск от достъп до държавни тайни поради зафискираният случай на употреба от него на цигара с наркотик в пряк ефир. От ведомството са обърнали внимание на този момент, тъй като неговата компания SpaceX реализира космически стартове по тяхна поръчка, а също така Мъск има достъп до секретна информация./spacenewsbg.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!