1000653_882875695176223_4547194345305221010_n      За осма поредна година в кюстендилското с.Шишковци беше открит международният фестивал „Балканска черга“.
„За пореден път „тъчем“ балканска черга, съвместно с патрньорите ни от Сърбия и Макдония. Фестивалът го разстиляме в селото, известно като „селото на Майстора“, където Владимир Димитров е създал едни от най-известните си произведения“, каза Борислав Крумов, един от организаторите, от сдружение „Роден край“.
Над 2500 са изпълнителите във фестивала, които ще се изяват на сцената до 24 септември, когато завършват фестивалните дни. Паралелно с певческото и танцовото изкуство, във фестивала участват и занаятчии от трите съседни страни.
Осемдесет метрова „черга“ от зелници ще подредят утре участниците в инициативата. На нея ще бъдат наредени над 300 зелника, изработени от майстори от България, Македония и Сърбия.
По време на фестивалните дни ще бъдат демострирани и „гозбите на баба“- ястия, приготвени по стари рецепти от региона. Това се случва в обособена шатра, където има и стара готварска печка на дърва, на която се правят демонстрациите.
За първи път сред занаятчиите днес участва и майсторка на плетени кошници, кашпи и сувенири от …вестници. Тя използва стара технология за оплитане, но използва за целта вместо пръчки вестници, които след това се заздравяват и боядисват. „Старите занаяти не са забравени, но са видоизменени в новия свят“, обясниха още организаторите.
„Идеята е на една обща черга в Шишковци да могат да седнат българи, сърби и македонци“, казаха още организаторите. Те допълниха, че по време на фестивала ще има и много други изненади.

No comments yet... Be the first to leave a reply!