01-11      Солистките на Детско-юношеския фолкорен ансамбъл /ДЮФА/ „Граовче“ към Обединения детски комплекс в Перник Полина Михайлова и Яница Иванова са донесли златни медали от националния конкурс „Пиленце пее“, съобщи общинският пресцентър. С бронзов медал се е завърнала певицата Яна Кирилова. Със специална диплома е отличена и диригентът Мариана Янкулова.
ДЮФА „Граовче“ е създаден през 1979г. от хореографа Красимир Икономов, народната певица и преподавателка Светла Караджова и Кирил Методиев. Преди това танцовият състав, народният хор, както и школата по народни инструменти са съществували поотделно. Те са удостоени с най-високото отличие „Представителен ансамбъл“.
Формацията редовно участва в провежданите общински прегледи и национални конкурси, малките пернишки таланти са представяли страната ни в Индия, Сирия, Италия, Германия, Чехия, Франция, Полша, Украйна, Турция и Македония. Основна цел на ансамбъла е да запази, развие и разпространи народното пеене и музикално-танцовото богатство на граовския фолклор./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!