valeri-jablianov           Съдиите Борис Велчев, Румен Ненков, Цанка Цанкова, Гроздан Илиев и Таня Райковска подписаха с особено мнение.

Конституционният съд (КС) не отмени решението за отстраняване на Валери Жаблянов (БСП) от зампредседателския пост в 44-ото Народно събрание. Със седем на пет гласа конституционните съдии отхвърлиха искането на 60 народни представители от левицата, според които решението противоречи на конституцията.

На особено мнение са останали съдиите Борис Велчев, Румен Ненков, Цанка Цанкова, Гроздан Илиев и Таня Райковска.

Мотивите на мнозинството и на съдиите с особено мнение ще станат известни по-късно, съобщава „Дневник“.

Припомняме, че отстраняването на Жаблянов като зам.-председател през февруари беше аргументирано с това, че е увредил авторитета на парламента. Като примери бяха посочени изказването му, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“, опитът му да опорочи минутата почит към жертвите на комунизма на 1 февруари и гласът му против ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

За отстраняването на Жаблянов гласуваха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. „БСП за България“ бе против, а ДПС не участва в гласуването. За бяха 110 народни представители, 71 социалисти гласуваха против.

В искането си за отмяна на решението на парламента социалистите твърдяха, че с него е нарушен принципът на правовата държава. Те отхвърлят и твърдението, че Жаблянов е „възпрепятствал грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“. Според представителите на БСП тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.

Конституционният съд е приел, че действително Жаблянов е нарушавал системно реда в залата, информира news.lex.bg, като се позовава на свои източници в съда. Според конституционните съдии евентуалното участие на Жаблянов в декларация, в която Народният съд е определен като необходимо и неизбежно правосъдие, погазва Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен./.faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!