Областна  управа  Перник

Областна управа Перник

Паметник – чешма, изграден от 26-ти пехотен Пернишки полк през 1916 г., е открит от опознавателно-теренна експедиция, организирана от Регионалния исторически музей в Перник, Министерството на отбраната, Македонския научен институт и Института за исторически изследвания към БАН. Това съобщи на пресконференция научният ръководител проф. д.и.н Тодор Петров от Военна академия „Г. С. Раковски“.
Това е единственият запазен български военен паметник на територията на Гърция от Първата световна война, подчертаха областният управител Ирена Соколова и проф. Петров. Монументът се намира в Сенгеловата планина. В едноименното село Сенгелово войниците от 26-ти пехотен Пернишки полк били три месеца на позиции.
Експедицията открила мястото по запазена стара снимка на чешмата, построена от пернишките войници. Паметникът бил описан в книга на Иван Караиванов – участник в тогавашните събития. Чешмата била с три чучура и имала надписи „България се бои само отъ Бога…“ и „Построена от 26 пехотен Пернишки полк“. Сега надписите не съществували, били заличени със синя боя, разказа организаторът на експедицията Силвия Нотева. Освен чешма, пернишките войници направили и път за артилерията до гр. Демир Хисар, ремонтирали банята в Сенгелово.
Паметникът е гордост за Перник, възможно е той да бъде възстановен, смята проф. Петров.
Събитието е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Експедицията е реализирана с подкрепата на областния управител на Перник Ирена Соколова./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!