kapitan kisovn          Над 80 участници и стотици зрители се очакват в Брезник за първата възстановка на битка от Сръбско-българската война, съобщи пресцентърът на „Асарел Инвестмънт“. Дружеството също се включва в предстоящата на 11 ноември възстановка на историческите събития от 1885 година на хълма „Бърдото“ край Брезник.
В боя при Брезник от 6 ноември 1885 г. българският отряд е разгромен от сръбската Моравска дивизия. Срещу силния съперник от българска страна се изправя Радомирският отряд, известен още като отряда на капитан Кисов, съставен от 1949 души. Макар битката край Брезник да е поражение за българите, тя помага за победата в Сливнишкото сражение и допринася за изхода от войната в полза на България.
Обновен е надписът на морената, поставена в памет на събитията от Сръбско-българската война, а преди няколко дни ученици от местното училище са засадили цветя и храсти около паметника.
Местната администрация е предвидила паркинг за автомобили и безплатен превоз за възрастните хора.
Събитието ще започне с отдаване на почест и поднасяне на венци и цветя на паметника на героите от 2-ри пехотен Струмски полк. Монументът е издигнат в Градската градина в Брезник. Самата възстановка ще бъде в местността „Чурек“ в лесопарк „Бърдото“.
На обяд ще бъде раздаден курбан по повод Архангеловден, на който се отдава почит на всички загинали във войните и на свети Мина.

No comments yet... Be the first to leave a reply!