6417-navalgroup-081118-refonte-charles-de-gaulle-photo3      Единственият главен изпълнител за цялото възстановяване и среден живот на самолетоносача Charles de Gaulle (R91), Naval Group е предал кораба на френските ВМС. Сега корабът ще започне да получава своите системи, преди да се върне към своя оперативен цикъл.
Единствен главен изпълнител за целия проект
Проектиран и построен от Naval Group и въведен в експлоатация през 2001 г., самолетоносача Charles de Gaulle след модернизацията си навлезе в технологичната ера на 21-ви век. Този ремонт в средата на жизнения цикъл включваше безпрецедентни ремонти и обем на работа, които дадоха на проекта степен на сложност, която не беше видяна досега. Това истинско индустриално предизвикателство изисква изключителна организация, за да се постигне координация в реално време на целия проект, което и бе основната дейност на Naval Group.
„Горди сме, че завършихме този изключителен проект за френските ВМС в рамките на планираните срокове. Бих искал да благодаря на нашите клиенти, DGA и SSF (Service du Soutien de la Flotte), които ни повериха отговорността на главния изпълнител. Този успех е плод на колективното усилие, постигнато чрез ангажимента на екипажа на самолетоносача, екипите на Naval Group, и от големите производители на оригинално оборудване от отбранителния сектор като Technicatome, Thales и Safran, компании и малки и средни предприятия от местната и регионалната индустриална общност“ подчертава Натали Смирнов, старши вицепрезидент „Услуги“ в Naval Group.
Основен ремонт
Задълбоченото обновяване на самолетоносача Charles de Gaulle бе извършено, за да се осигури нивото на експлоатационните показатели на кораба за следващите 25 години и да се гарантира, че той продължава да служи пълноценно в интерес на нуждите на Франция. Този ремонт се фокусира върху три основни предизвикателства.
Първо, модернизирането на бойната система, по-специално чрез модернизирането на тактическата система, мозъка, който управлява сензорите и оръжията; инсталирането на нови цифрови мрежи; пълната подмяна на контролната зала; обновяването на телекомуникационните системи; подмяна на обзорните радарите за търсене на цели във въздух и за навигация.
Второ, модернизацията на авиационните инсталации обхваща всички необходими промени, за да се премине към експлоатация на самолетно крило съставено изцяло от изтребители Rafale – модифициране и обновяване на авиационните пространства, обновяване или подмяна на системи за кацане на палубите.
Третото предизвикателство бе ремонта на платформата, наред с други неща; модернизацията на системата за управление на кораба; обновяването на системата за автоматично стабилизиране и управление на кормилната уредба; подмяната на две модула от охладителната система на кораба; но също и замяната на симулатора за управление и на един камбуз.
Поддръжка през целия живот
В допълнение към този ремонт, модернизацията в средата на жизнения цикъл на самолетоносача Charles de Gaulle включваше и част от поддръжката през жизнения цикъл. Този аспект на проекта се отнася основно до поддръжката на големи инсталации: проверка на двата ядрени реактора и подмяна на техните горивни елементи; поддръжка на електроцентралата; поддръжка на задвижващата система; инспекция на катапулти; валолинии и стабилизаторите, както и боядисване на подводния корпус и на надводната част на корпуса.
Времевата линия
Самолетоносачът влезе в сухия док през февруари 2017 г . оттам бе изтеглен през май 2018 г., а в края на юли 2018 г. той застана на оперативния си кей за швартови изпитания. След това кораба излиза на море за изпитания в оперативна обстановка с подкрепата на френските военноморски сили. Крайната дата, на която корабът бе предаден на френските ВМС бе 16 октомври 2018 г., след като приключи пълното пресертифициране на системите. - Още френски самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

No comments yet... Be the first to leave a reply!