11246846_961574240533205_6023442099160144607_n      Създадени са 92 организации и групи на производители от всички земеделски сектори у нас, които са признати от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Това съобщи в Перник Стела Виткова – държавен експерт в дирекцията „Пазарни мерки и организация на производители“ в МЗХГ.
По думите й най-активни са производителите на плодове и зеленчуци, които са създали 18 организации и 21 групи. Сред тях преобладават стопаните от Пазарджишко, Пловдивско, Велико Търновско, Врачанско. В растениевъдството степента на организираност е над 1,5 процента общо за всички земеделски сектори. Сравнението се базира на данни за оборота на продукцията, отбеляза Виткова.
В сектора „Мед и медни продукти“ организациите са 4, в „Месо и вълна“ – 3, в „Мляко“ – 26 групи и 3 организации. Интересът и сдружаването са се засилили след 2015 г. Обединените стопани могат да участват като бенефициенти по европейски схеми на подпомагане и за държавни субсидии, посочи Виткова. Тя уточни, че сдружаването на земеделците дава възможност за по-добро планиране на производството и реализация на по-изгодни цени, както и по-ниски производствени разходи.
Например, сдружените производители на плодове и зеленчуци имат договори и пласират продукцията си във всички големи търговски вериги, каза държавният експерт. По думите й сега се забелязва активизиране и сред овцевъдите. За създаване на организация на производителите се изискват минимум шестима членове, а за група – четирима. Правото на глас на всеки член не бива да превишава 40 процента, допълни Виткова.
В Перник днес се състоя среща на земеделски стопани с експерти на МЗХГ. Бяха разисквани още проблеми на поземлените отношения, растениевъдството и биоземеделието./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!