DSC_0180          За 80-ата годишнина от Кристалната нощ в Нацистка Германия и събитията бележещи началото на Холокоста, припомниха от Организацията на евреите в България „Шалом“ и областният управител Ирена Соколова.
Събитието, което е част от Комуникационната стратегия на Република България по повод 75 години от спасяването на българските евреи, се проведе в читалище „Гюрга Пинджурова – 1895 г.“ в гр. Трън в присъствието на ученици от горен курс на СУ „Гео Милев“, учители и граждани от пограничната община.
„През призмата на времето си припомняме докъде може да доведе антисемитизмът, постоянното насаждане на расова омраза, изключването. DSC_0223Кристалната нощ, състояла се на 9-ти срещу 10-ноември 1938 г., поставя началото на едно от най-зловещите с мащабите си престъпления в историята на човечеството, което унищожава 6 милиона евреи и променя завинаги още повече човешки съдби. Дори и в тези моменти, в мрачните не толкова далечни години, е имало достойни хора, които са отстоявали своите идеали и са се противопоставяли на терора и антихуманността“, каза губернаторът.
Главният секретар на организация „Шалом“ Йосиф Меламед припомни, че Кристалната нощ е само началото на непредвидимия развой. Този ден е белязан с убийството на около 1000 души и 30 000 евреи DSC_0194въдворени в концлагерите на смъртта.
България е единствената страна, която спасява своята еврейска общност, заяви пред аудиторията Максим Бенвенисти – член на УС на организация „Шалом“: „Вие трябва да сте горди с това, че нито един българин не изцапа ръцете си с кръв и не стана съучастник в този процес. Народът ни е приемал евреите като равни, дори върли политически опоненти са се обединили в каузата и са сложили подписите си върху петицията против депортацията им“.
В края на събитието Бенвенисти отправи благодарностите си към областния DSC_0211управител на Перник за реализираната от него правителствена инициатива на територията на цялата област по повод годишнината от спасяването на българските евреи, която по думите му говори за силна държавническа мисъл и визия за издигане авторитета и престижа на страната ни.

No comments yet... Be the first to leave a reply!