Сн. peika.bg

Сн. peika.bg

Екип доброволци от туристическо дружество „Осогово“ и столична фирма са изчистили и маркирали туристически маршрут по Земенския пролом, от град Земен до водопада при с. Полска Скакавица, община Кюстендил.
„Това е един от най-емблематичните маршрути в района на Земенския пролом. Наличието на 9 тунела по ж.п.-линията обаче, представляваше опасност за туристите в района. Основната идея беше почистването и маркирането на пътека, която не минава през тунелите и по влаковите релси.        Този туристически маршрут е един от най – популярните маршрути за еднодневна разходка в района на Югозападна България“, разказа Силвия Михова от туристическото дружество.
Пътеката вече е маркирана с пластмасови марки в бяло и жълто, а маркировката започва от последните къщи на Земен, където е поставена и информационната табела. Дължината на пътеката е 13 км и се изминава за около 4 часа в посока.
Земенският пролом на река Струма е с дължина около 22 километра и свързва Радомирската котловина на север с Кюстендилската котловина на юг. Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски./БТА/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!