????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????       Белгия ще плати с около половин милиард евро по-малко за новите 34 изтребителя F-35, произведени в САЩ, съобщават местни медии.
Отбелязва се, че с тази отстъпка крайната стойност на превъоръжаването на Военновъздушните сили ще бъде по-ниска от предварителните очаквания – 15 млрд. евро. Според постигнатата договореност цената на една машина ще бъде 76,3 милиона евро. Сделката предвижда Белгия да не участва в покриването на разноските за разработката на самолета досега и занапред до 2030 година.
Според представител на белгийското министерство на отбраната САЩ намаляват цената заради конкуренцията, а и защото произвеждат много повече изтребители от посочения вид спрямо своите съперници. За сравнение дружеството „Локхийд Мартин“ строи по 250 бройки F-35 годишно, докато от европейския „Юрофайтър Тайфун“ за година се сглобяват по 10 броя, а от френския „Рафал“ – 15 изтребителя, допълва БНТ.
Белгия избра да бъде 13-ата държава в света, която да се превъоръжи с F-35. В сравнение с използваните досега изтребители F-16, цената за час полет на новите машини ще бъде с 30% по-висока. Срещу 222 милиона евро годишна цена за използването на F-16, цената за F-35 ще бъде 229 милиона евро. ВВС предвиждат летците да летят с 30% по-малко, но същевременно да увеличат часовете за полет в симулатор, където да се подготвят за бъдещите си задачи.
Предвижда се първите F-35 да бъдат доставени в Белгия през 2025 г., а дотогава първите осем машини ще бъдат в САЩ, където белгийските летци ще усвояват управлението. Тези първи осем изтребителя ще бъдат построени през 2023 и 2024 година. Доставките ще бъдат завършени до 2030 г., когато се предвижда „пенсионирането“ на използваните от 1975 г. до днес F-16./frognews.bg//komandos.start.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!