Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА кацна на повърхността на Марс и изпрати първите кадр             © REUTERS/NAS

Космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА кацна на повърхността на Марс и изпрати първите кадр © REUTERS/NAS

След близо седем месеца космическият апарат „ИнСайт“ на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета, съобщи НАСА от контролния си център в Пасадина, щата Калифорния, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата. НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът „Кюриосити“ – през 2012 г.

За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на „ИнСайт“ е близо до „Кюриосити“ – в равнината Елизиум планициа. Една от задачите на апарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2.5 м, но на Луната от мисията „Аполо“. „ИнСайт“ пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици. Продължителността на мисията „ИнСайт“ е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни. Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 млрд. долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!