Соломон Паси

Соломон Паси

На Македония бяха загубени 10 години в присъединяването й към НАТО – пълна спирачка, идваща от Русия. Това заяви в студиото на БНТ бившият външен министър Соломон Паси.

Дългата ръка на Русия на Балканите той илюстрира с един актуален пример – изгонването на няколко руски дипломати, извършвали подривна и шпионска дейност в Гърция, след като беше сключено споразумението между Атина и Скопие за новото име на Македония. А това е показателно, заради изключително голямата близост, когато винаги е имало между Гърция и Русия, подчерта Паси.

По думите на Паси в момента България е една от най-големите жертви на фалшивите новини и на пропагандната агресия, която идва от Русия и изтъкна, че моралната и пропагандната агресия на Русия никога не е спирала на Балканите и в света.

Соломон Паси подчерта, че въоръжението на Русия в Черноморския басейн е три пъти по-гомямо от въоръжението на Румъния, България и Турция взети заедно.

„Това е огромната причина за нарастване апетита на руската страна в Черноморския район“, допълни той.

Бившият дипломат е на мнение, че единственото лекарство срещу този апетит е повече стационирано въоръжение на НАТО и ЕС в Черноморския басейн, като се направят и изградят нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас.

Бившият първи дипломат се върна на българското европредседателство, като му даде много висока оценка.

Българското европредседателство бе едно забележително председателства, което изпълни едно пророчество – темата за Западните Балкани, която беше приоритизирана. Бях в началото скептик, но видях по-късно, че това е правилен приоритет. Това обаче не трябва да бъде съпоставено и с това, че има живот и извън ЕС, и извън Балканите. Трябва да се отбележат и успехите в редица арабски страни- Египет, Мароко, както и Израл, отношенията ни с които се поставят на една прагматична основа, посочи Паси.

На въпрос как гледа през България да минава втората тръба на „Турски поток“ и имаме ли одобрение от САЩ, бившият дипломат бе лаконичен: САЩ нямат алтернативен поток, който да ни предлагат. Сега на терена имаме само един единствен поток – Турски поток. Мисля, че на този етап изглежда доста реалистичен тпроект. Важно е обаче какво ще стане в Германия и дали няма да се промени отношението  към „Северен поток – 2“ от приемника на Ангела Меркел.

На финала на разговора Соломон Паси влезе в ролята на визионер, като посочи, че ако сега той е в политиката, като основна визия за България би поставил страната ни да стане член на Г-20./.faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!