nato_1       “Министрите на външните работи на страните от НАТО подкрепиха Македония за бъдещото й членство в Алианса“, съобщи българският външен министър Екатерина Захариева в края на двудневната среща на пакта в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова парламента в Скопие да завърши успешно процеса, свързан с присъединяването към пакта.

Външните министри от Алианса потвърдиха позициите си, свързани с конфликта между Украйна и Русия и договора за неразпространение на ракети с малък и среден обсег на действие.

„НАТО и Европейският съюз имат общ интерес от стабилност на Балканите“, каза сред срещата на външните министри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той припомни, че преговорите за присъединяването на Македония вече са в ход и е важно моментът да бъде използван от властите в Скопие.

Екатерина Захариева съобщи, че външните министри от НАТО са изразили притеснението си от увеличаването на напрежението между Белград и Прищина и са призовали двете страни да се въздържат от провокативни изявления и действия.

Захариева каза, че НАТО следи ситуацията след инцидента между Русия и Украйна, но контретни действия не са обсъждали. Тя припомни, че след анексирането на Крим сигурността в Черно море е нарушена, но никой не желае ескалиране на напрежението.

По повод ултиматума на САЩ към Русия да започне да спазва Договора за неразпространение на ракети със среден и малък обсег Захариева коментира, че споразумението от 1987 г. е един от стълбовете на сигурността в Европа. Искаме този договор да бъде запазен, но за да стане това, той трябва да се спазва от двете страни, каза българският външен министър.

Според Захариева, евроепейските и северноатлантическите партньори остават единни в позицията си./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!