greece_depa_270513България ще си осигури постоянен достъп до природен газ с участие в изграждането на плаващ терминал в морето в близост до град Кавала. Очаква се преговорите по проекта да приключат до края на тази година, съобщават гръцките медии.

Идеята за създаване на плаващ терминал за природен газ е на гръцката държавна газова компания DEPA, която води преговори с българското правителство за съвместно изграждане.

Така се създава дистрибуторна мрежа между страните, като България ще получава втечнен газ от Гърция и има възможност да го транспортира за Румъния и Сърбия, чрез интерконектори.

Изграждането на проекта в морето близо до град Кавала ще осигури на България енергийна независимост от Русия. Втечненият газ за терминала може да идва от Катар, а на по-късен етап и от САЩ. Гърция вече има изграден един терминал за LNG до остров Ревитуса.

От министерството на външните работи в Атина съобщиха, че споразумението с България се очаква да бъде ратифицирано до края на тази година.

Правителството на Румъния също проявява интерес за включване в проекта за терминала при Кавала, съобщиха от DEPA./depa.gr/975

No comments yet... Be the first to leave a reply!