""РАДОМИР НОЩЕМ" На снимката НОЕ - 2 в ляво и НОЕ - 4 в дясно. В средата с ярки светлини е кръчмата "При Наско"

„“РАДОМИР НОЩЕМ“ На снимката НОЕ – 2 в ляво и НОЕ – 4 в дясно. В средата с ярки светлини е кръчмата „При Наско“

Снощи от 20:30 часа, със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи „Часът на Земята“ – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи. Радомир традиционно ще се включи в световната кампания срещу глобалното изменение на климата „Часът на Земята“. Това е израз на по-голяма ангажираност и подкрепа на идеята за солидарност в усилията за предотвратяване на нежеланите климатични изменения.
Мащабната инициатива се провежда в целия свят, като в рамките на един час милиони хора изключат осветлението си в знак на съпричастност към проблемите, свързани с климата и околната среда. Народното събрание подкрепя тази инициатива, защото тя е създадена, за да фокусира вниманието на човечеството върху екологичните проблеми, чието своевременно и правилно решение ще осигури по-добро бъдеще за децата и за нашата планета. Участието на парламента в инициативата е и част от по-мащабните усилия за опазване на околната среда, които включват ограничаване на количеството на използваната хартия и въведеното от 1 януари 2014 г. разделно събиране и предаване за повторно оползотворяване на отпадъците.

Над 70 български общини, заедно с институции и знакови сгради, заявиха участие и подкрепа за Часът на Земята. Много от тях организират освен притъмняване на светлините и шествия, състезания и светлинни представления. Общини, които досега са подкрепили инициативата тази година, са Асеновград, Аксаково, Балчик, Белене, Белово, Берковица, Благоевград, Бургас, Брацигово, Борово, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гърмен, Гоце Делчев, Генерал Тошево, Димитровград, Добрич, Дупница, Долни чифлик, Две Могили, Елена, Козлодуй, Кърджали, Каварна, Кюстендил Лом, Луковит, Мездра, Монтана, Оряхово, Перник, Пещера, Пловдив, Плевен, Панагюрище, Петрич, Първомай, Пазарджик (областна администрация), Провадия, Павликени, Русе, Разград, Радомир, Раднево, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Созопол, Средец, Стара Загора, Сатовча, Сливен (обл), Свищов, Своге, Троян, Тетевен, Трявна, Харманли, Хасково Ценово, Чирпан, Червен Бряг, Ямбол.
Личният ангажимент за опазване на околната среда, местните действия с отговорност към природата са цел на „Часът на Земята“ през 2014 г. „Използвай силата си, за да промениш света“, е призивът на WWF, с който организацията популяризира и събира подкрепа хиляди природозащитни проекти на всички континенти.

No comments yet... Be the first to leave a reply!