Сн. krakra.tv

Сн. krakra.tv

35 000 щатски долара ще бъдат предоставени за реставрация и представяне на урни и дарове от най-големия тракийски некропол, познат на археолозите досега. Той се намира между селата Дрен и Делян и бе разкрит по време на разкопки през 2011 и 2012 година. Финансирането е от Американския научен център в София.

Некрополът край село Делян беше открит по време на сондажни спасителни разкопки през 2011 г.През 2012 г беше напълно проучена частта, засегната от автомагистрала Струма. Това е най-големият тракийски некропол, който познаваме до момента. Площта му е 7 хектара. От него са проучени три успоредни редици от каменни надгробия с обща дължина от 400 метра и площ 6575 квадратни метра.

При защитен каменен насип се намират правоъгълни съоръжения, свързани във вериги, най-дългата от които е 80 метра. Всички погребения са с трупоизгаряне, извършено извън гробното съоръжение. При проучването бяха намерени 55 гроба. Археологът Филип Михайлов уточни, че по-значимите експонати ще бъдат показани в мобилна изложба след тяхната реставрация. Това ще стане през септември 2015 година./krakra.tv/

No comments yet... Be the first to leave a reply!