Сн. dariknews.bg

Сн. dariknews.bg

Трябва да се продължи твърдият тон срещу Русия, защото нейните действия в Украйна са нерегламентирани и нарушават международното право. Това заяви в интервю за националното обществено радио президентът на САЩ Барак Обама. Той добави, че след време ще стане ясно, че Путин е направил стратегическа грешка с нарушаването на суверенитета на друга държава.
Американският президент Барак Обама заяви, че твърдият курс спрямо Русия трябва да бъде продължен. Той каза това в интервю за радио Ен Пи Ар (Националното обществено радио).

„Ако вземем такъв проблем като Украйна, то трябва да бъдем твърди с руснаците. Освен това ние трябва да се убедим, че правим всичко, за да засилим нашата производствена база. Защото в крайна сметка нашето голямо предимство над руснаците е в това, че ние имаме динамична икономика, а те я нямат. Те разчитат на нефта. А ние залагаме на нефта, таблетите, производство на филми и на още много други неща“, заяви Барак Обама.

Обама заяви, че за 6 години в президентството се е убедил в необходимостта да се проявява стратегическо търпение.

„Можете да си спомните, че преди 3-4 месеца всички във Вашингтон бяха убедени, че президентът Путин е гений. Че той ни е изиграл стратегически, използвайки сила и засилвайки мощта на Русия. А тогава аз казах, че ние не желаем война с Русия, но може да оказваме постоянен натиск върху нея с нашите европейски партньори“, каза още Барак Обама.

Според Обама така САЩ биха могли да станат основа на международна коалиция, за да се противопоставят съвместно срещу нарушението на суверенитета на друга държава от страна на Русия. С течение на времето би станало ясно, че „Русия извърши стратегическа грешка“, настоя Обама. Според него „най-малкото извън Русия хората смятат, че това, което направи Путин, не е било твърде разумно“.

Президентът отхвърли идеята САЩ да отпуснат допълнително един трилион долара за изпращането на американски супохътни части в Ирак за борба с „Ислямска държава“.

Според Обама въпреки неотдавнашните протести срещу полицейското насилие, днес американското общество не е толкова разделено по расовите въпроси, както когато той е станал президент. Обама е на мнение, че недоверието между полицията и малцинствата не е нещо ново, просто сега за това се говори повече, защото благодарение на широката употреба на смартфоните сега е възможно записването на повече инциденти./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!