Сн.   Личен  архив

Сн. Личен архив

Младият  виртуоз   Мартин  Борисов  е роден на 19 август 1999 година в град Перник – Европейската столица на маскарадните игри „СУРВА“, градът  на „ВИНКЕЛО“ и на неповторимия граовски песенен, музикален и танцов фолклор.

Още малък, сам, без помощта и решението на мама и татко, без ходатайството на баба и дядо, сам решава за се запише като танцьор в Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Граовче“ при Обединения детски комплекс град Перник. Впоследствие танцува и в други танцови формации, но сърцето му е пленено от ритъма на неравноделните тактове и мелодии, от динамиката и уникалността на българската народна музика и от традиционните български музикални инструменти, но най-вече от тъпана и акордеона.

Орисан от съдбата да бъде инструменталист, дилемата пред него е била на какво да се спре, кой инструмент да избере и естествено избора му се спира на акордеона. Най-вече го пленява възможността да свири и експериментира различни мелодии, независимо дали са свързани с нашата традиционна фолклорна музика, дали са образци на класическата музика или с обработки и авторска музика от съвременната инструментална народна музика.

Видял интереса на юношата към акордеона, ръка му подава виртуоза на акордеона – музикалният педагог Иван Иванов, корепетитор в ансамбъла, който и до ден днешен продължава да го напътства и обучава на тънкостите на акордеона, на техника на пръстите, особеностите на различните музикални стилове, начина на дишане и т.н.

Така той постепенно се включва в различни музикални формации и започва да свири на сватбени тържества, семейни празници и други.

Като инструменталист участва със сурвакарски групи, песенни и танцови формации в различни фолклорни фестивали – Румъния, Албания,  Полша, Хърватска, Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Босна и Херцеговина, Словения, Словакия, Черна гора.

Акордеона става неразделна част от неговото ежедневие.

Носител е на плакети, медали, грамоти и дипломи от национални и международни фолклорни фестивали:

Златен медал – Национален Детски Празник  „Чичо Стоян“ – с. Дивотино, обл. Перник 2013г.

Златен медал – „Талантите на Перник“ – град Перник 2014г.

Златен медал – Национален Фолклорен Фестивал „Слънце иде…“ с. Дрен, обл. Перник 2014г

Първо място – Международен Фолклорен Фестивал  „ASA-I JOCUL PE LA NOI“ – град Арад, Република Румъния 2014г.

Златен медал – Национален Дестски Празник  „Чичо Стоян“ – с. Дивотино, обл. Перник 2015г.

Златен медал – Регионален Фолклорен Събор  „Св. Константин 2016“ – общ. Пещера, обл. Пазарджик 2016г.

Плакет и диплом за високи художествени постижения в инструменталното изкуство – XVI Национален фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде“-ДРЕН,2017

Златен медал – Национален фолклорен конкурс на сватбената обредност с. Пещера, обл. Перник  2017г.

Златен медал – Регионален фолклорен фестивал „Витошки напеви“ с. Кладница, обл. Перник 2017г.

Плакет и диплом за високи художествени постижения в инструменталното изкуство – Национален Детски Празник „Чичо Стоян“ – с. Дивотино, обл. Перник 2018г.

ГРАН ПРИ – Награда на организационния екип на събора - Регионален събор на народното творчество „Св.Константин“ 2018 – общ. Пещера, обл. Пазарджик.

От месец септември 2017г. до месец май 2018г. работи като преподавател по акордеон към ЦПЛР – ОДК гр. Пещера, обл. Пазарджик, където предава своя опит и умения на своите малки възпитаници.

Има множество осъществени записи в Българско Национално Радио, както сам, така и с изтъкнати певци от граовския край.

В началото на 2018г. по покана на известният акордеонист Стоян Гигов, Мартин Борисов участва в предаването на Българската Национална Телевизия – „Иде Нашенската Музика“ в рубриката „Акордеонистите, преди и сега“, където е достоен представител на инструменталистите от шопска фолклорна област.

През 2018г. участва в издаването на два компактдиска с групата за традиционен и обработен фолклор „Граовска китка“ гр. Перник с диригент – Маестро Олга Миленова.

Воден от любовта си към българския фолклор, Мартин Борисов създава свой авторски репертоар и продължава да се развива и утвърждава като професионалист.

Можете  да  чуете  при  нужда  музиканта  на  тел: 0896894341

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Nude Video Chat